Vargobservation

Under de senaste dagarna har varg rivit renar i Robertsfors, norr om Umeå i Västerbotten. Det är Malå sameby som äger renarna och de har trott att det var ett stort lodjur som angripit. Men i måndags fick renägare se vargen.

– Då fick vi svart på vitt. Vargen befann sig då mitt i området där vi har våra renar, säger renägaren Börje Stenlund, till Västerbottens-Kuriren. Det är inte klarlagt om vargen är tidigare känd eller om det är en nyinvandrad varg. En norsk varghanne befann sig i februari mellan Storuman och Lycksele. Den misstänks ha tagit sig ner till kusten. – Vi har varit ute och tagit prover på spillningen för att se om det rör sig om en känd individ. Vi har inte fått analysresultaten än. Men det ska bli intressant att se om det rör sig om samma varg, säger Michael Scheider, rovdjursexpert vid länsstyrelsen, till SVT Västerbotten.

Tipsa oss om Vargobservation via vår hemsida!

Vargobservationer – Norrland

Västerbotten – Norrbotten

26 vargrevir i Värmland

Enligt en färsk lägesrapport finns det nu 26 vargrevir i Värmland. De har hittills hittats under vinterns inventeringar, skriver Sveriges Radio P4 Värmland. I 13 av reviren föddes det valpar under 2013, bland annat i…

Läs mer

Vargjakt i Skåne stoppad igen

I fredags tog Naturvårdsverket ett andra beslut om skyddsjakt på varg i Skåne. Det överklagades av föreningen Nordulv, som även begärt inhibition. Förvaltningsrätten håller med och skyddsjakten är nu stoppad.

Läs mer

Överklagar om Junseletiken

Förvaltningsrättens beslut om att upphäva skyddsjaktsbeslutet på Junseletiken överklagas nu av Vilhelmina Södra Sameby och Svenska Samernas Riksförbund (SSR). De anser att det är viktigt att få en prejudicerande vägledning. – Fö…

Läs mer

Skyddsjakt på Kalmarvarg tillstyrks

Länsstyrelsen i Kalmar tycker att den fårdräpande vargen i länet ska skjutas. Det skriver myndigheten på sin hemsida.

Det är LRF Sydost som företräder drabbade fårägare i den norra delen av…

Läs mer

Rialavarg får inte skjutas, kan vara genetiskt viktig

Mikael Moilanen

2013-05-17

Det blir ingen skyddsjakt på den närgångna vargen i Riala. Argumenteringen från Naturvårdsverket är häpnadsväckande: Vargen har inte varit synlig området sedan 1 maj, och skulle en varg nu skjutas i Riala finns det risk för att det är en genetiskt viktig varg. Därför avslås ansökningen om skyddsjakt.

Vad Naturvårdsverket menar är att den närgångna vargen kan ha lämnat reviret och att det istället vandrat in en ny, gentiskt viktig varg. – Skulle det bli nya problem med närgångna vargar får man ansöka på nytt om skyddsjakt. Då kan Naturvårdsverket pröva frågan om skyddsjakt på nytt eller på eget initiativ besluta om skyddsjakt. Eftersom vi inte är säkra på att vargen är kvar i reviret kan vi inte bevilja skyddsjakt nu, säger Göte Hamplin, vilthandläggare på Naturvårdsverket i verkets pressmeddelande. Vargen i Riala har uppträtt mycket oskyggt mot ortsbort och deras hundar. De har kastat sten och jagat bort vargen med diverse tillhyggen.  Länsstyrelsen förordade avlivning.